Cursus Biologische bloementeelt

 

Of je nu professioneel bloemen wilt gaan kweken of een privé pluktuin wilt, in deze cursusserie valt voor iedereen volop te leren. Je droomt van een veld vol bloemen. Je ziet het al helemaal voor je, maar hoe zorg je er voor dat het net zo mooi wordt als in jouw hoofd? Of nog mooier misschien? Waar te beginnen? Hoe maak je een plan voor jouw toekomst vol bloemen? En hoe kweek je met succes gezonde planten én bloemen? We focussen op het hoe & wat van het kweken van snijbloemen, dus in deze cursus leer je geen siertuin te ontwerpen.

 

Sinds het begin van Bijenbrood in 2015 heb ik (Jacolien) de kneepjes van bloemen kweken eigen gemaakt. Eerst vanuit mijn kleine moestuin en inmiddels op een ruime halve hectare. Ik deed een studie Biologisch landbouw aan Warmonderhof en hiernaast leerde ik over het kweken van bloemen van een aantal ervaren bloemenkwekers,  waaronder Erin Benzakein van Floret Flowers. Veel heb ik geleerd door het gewoon te gaan doen. Met elke fout die ik maakte leerde ik weer iets beter hoe ik bloemen het beste zaai, plant, stek en oogst. Het succesvol kweken van bloemen zie ik als het kraken van codes. In deze serie van 3 cursussen deel ik deze graag met jou. De cursussen zijn afzonderlijk van elkaar te volgen, maar vormen samen een complete serie. Wanneer je kiest voor de complete serie krijg je aantrekkelijke extra's. 

 

De complete cursusserie

 

Wil jij écht serieus aan de slag met het biologisch telen van bloemen? Dan is onze complete cursusserie iets voor jou. In deze serie komen alle onderdelen van Deel 1 t/m 3 (zoals hieronder omschreven) aan bod. Wanneer je kiest voor de volledige serie krijg je hiernaast ook een exclusief en compleet naslagwerk bomvol waardevolle informatie waar je in de toekomst altijd op terug zult kunnen vallen. In dit naslagwerk vind je alle beknopte informatie die wij in de loop der jaren hebben verzameld. Je vindt hierin o.a. informatie over de behandelde plantengroepen en soorten, plantafstanden, zaaimethodes en kiemtemperaturen. Ook delen we hierin onze favoriete leveranciers. We werken met kleine groepen, zodat er ruimte blijft voor persoonlijke aandacht. Hiernaast krijg je bij het kiezen voor de serie 15% korting op het volledige aankoopbedrag.   

 

De prijzen voor de cursus vind je in onze Webshop

Wil je graag op de hoogte blijven van verder cursusaanbod in de toekomst? Ook in 2023 starten we een nieuwe cursusreeks. Wanneer je ons een mailtje stuurt brengen we je in de toekomst als eerste op de hoogte. 

 

 

 

 

Voor wie?

 • Voor wie droomt van een pluktuin, privé of professioneel
 • Voor wie het gehele proces van bloemen kweken en oogsten beter onder de knie wil krijgen
 • Voor wie al ervaring heeft in de groenteteelt, maar uit wil breiden met bloemen
 • Voor wie naast theorie ook praktijkervaring op wil doen
 • Een basiskennis van tuinieren is voldoende om deel te nemen aan deze cursussen
 • Let op: Dit is géén tuinontwerpcursus. Je leert bijvoorbeeld geen beplantingsplan voor een siertuin te maken
 • Wat je leert in een notendop: een deel van jouw tuin / kwekerij (groot of klein) zo in te richten zodat je er je eigen bloemen uit kunt plukken. Dit alles vanuit biologische visie en techniek 

 

Details

 • De afzonderlijke cursussen gaan door bij een minimale groepsgrootte van 3 deelnemers
 • Per groep is het maximale aantal deelnemers 6
 • De exacte data zie je wanneer je een cursusdeel selecteert in onze webshop
 • Een cursusdag loopt van 10 tot 16.30 (incl. soep met sneetje brood)
 • De cursus vindt plaats op locatie (onze bloemenakker en schuur)
 • Wanneer je kiest voor de complete cursusserie krijg je aantrekkelijke extra's, waaronder korting

Deel 1: Starten met bloemen kweken

 

Deze cursus vormt de stevige basis voor de rest van de cursusonderdelen én voor jouw bloementuin. We gaan dieper in op wat er op voorhand allemaal komt kijken bij het kweken van bloemen. Zie het als de voorbereiding voor een jaar vol bloemen. We behandelen uiteenlopende onderwerpen, waarvan het maken van een teeltplan het belangrijkste onderdeel is. Het teeltplan is jouw persoonlijke handleiding waar je steeds weer op terug kunt vallen tijdens het plannen, zaaien en planten van al jouw toekomstige bloemen. Verder komt aan bod: 

 • Diverse plantengroepen: welke planten zijn er en welke zijn geschikt - hoe verwerk je deze in jouw teeltplan - hoe zorg je voor zoveel en zo lang mogelijk bloemen 
 • De bodem als basis: hoe zorgen wij  voor een gezonde bodem - diverse vormen van grondbewerking
 • De ligging en indeling van jouw tuin of perceel: hoe deel je jouw ruimte in - hoeveel oogst je van hoeveel ruimte

Na afloop van deze cursus heb je stevige handvatten waarmee je structuur aan kunt brengen in jouw toekomstige bloemenbedrijf of bloementuin. De kennis die je deze dag op doet helpt je de juiste keuzes te maken om zo jouw droom werkelijkheid te maken. 

Deel 2: Planten, zaaien en vermeerderen

 

In deze cursus gaan we dieper in op het hoe, wat en waarom van (voor)zaaien en opkweken. Planten die de juiste zorg en aandacht krijgen zullen je des te meer belonen met een weelde aan bloemen. Maar hoe zorg je daarvoor? Bloemen zijn net mensen en vragen allemaal weer wat anders. Ze hebben het graag iets warmer, iets kouder, iets natter, iets droger of een beetje van dat alles... Wie de teelt van groente onder de knie heeft zal een eindje op weg komen in de bloementeelt, maar in deze cursus leer je juist ook de benodigde technieken en verschillen waarmee je ook succesvol bloemen zult kunnen kweken. We gaan in op alle onderdelen van het opkweekproces, waaronder:  

 • Benodigd materiaal voor het complete opkweekproces
 • Het maken van een zaaischema
 • Optimale kieming van zaden
 • Plantgezondheid en plantenvoeding 
 • Diverse manieren van vermeerderen: zaaien, stekken, splitsen
 • Plantenondersteuning

Met veel van deze onderdelen gaan we praktisch aan de gang. In deze cursus ondervind je aan den lijve hoe je planten succesvol en gezond opkweekt, zodat ze optimaal tot bloei kunnen komen. 

Deel 3: Oogsten en verwerken

 

In de derde cursus ben je grotendeels actief bezig op onze bloemenakker, maar je krijgt ook een deel theorie. Maanden van zaaien en verzorgen resulteren nu in een zee aan bloemen. De insecten weten hun weg naar de bloemen te vinden, maar hoe en wanneer oogst jij een bloem? Je leert precies hoe jouw bloemen zo lang mogelijk mooi blijven nadat ze zijn geoogst. Dat wat je leert breng je meteen in de praktijk, want in deze cursus leer je ook hoe je een mooi handgebonden boeket maakt. Deze maak je natuurlijk met bloemen die je zelf plukt op onze bloemenakker. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Benodigd materiaal voor effectief oogsten
 • Hoe maak je een boeket: verschillende functies van bloemen
 • Verkoop van bloemen: wat past bij jou - verschillende bedrijfsvormen
 • Prijsvorming: hoe bepaal je een eerlijke prijs
 • Verpakken en bezorgen: hoe verpak je een boeket duurzaam en mooi - hoe lever je bloemen bij de bloemist

Heb je vragen over de inhoud van de cursus of twijfel je of het iets voor jou is? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee.