Wat is Bijenbrood?
"Ze noemen het ook wel bijenbrood", zei een tuinder toen hij me een akker vol Phacelia liet zien. Ik wist niet wat ik hoorde. Duizenden insecten hingen samen als een zoemende wolk boven de akker vol blauwpaarse bloemen. Bijenbrood. Het woord kroop in mijn hoofd en kwam weer tevoorschijn toen ik een naam zocht voor de kwekerij. Het werd mijn missie mijn kwekerij net zo te gaan laten zoemen."
- Jacolien
Onze missie
De kwekerij
Bijenbrood ontstond in 2015 in mijn Utrechtse moestuin, waar de bloemen het langzaamaan steeds meer overnamen van de wortels en kroppen sla. Al gauw bleek de tuin te klein en de bloemen verhuisden naar een groter perceel aan de rand van Utrecht. In 2017 werd een nog grotere droom werkelijkheid en moesten de bloemen opnieuw verhuizen. Dit keer naar de rust en natuur van Ravenswoud, Friesland.
Inmiddels is Bijenbrood een kleinschalige kwekerij van ongeveer 0,6 ha. Hier verbouw ik samen met mijn vriend Widmar een grote diversiteit aan bijzondere snijbloemen. We doen dit met zorg voor onze omgeving en door samen te werken met de natuur. Zo werken we met de seizoenen. Onze bloemen groeien buiten in de volle grond en in een onverwarmde kas. Zo kweken we gezonde en sterke bloemen die tegen een stootje kunnen. En zo kunnen wij, samen met allerlei nuttige insecten, extra lang van ze genieten. We kweken al onze bloemen zelf op, van zaadje tot volwassen bloem. Hierdoor kennen we onze bloemen als geen ander en staan we garant voor hun kwaliteit. De bloemen zijn er van mei t/m oktober, mede afhankelijk van de weersomstandigheden.
In omschakeling naar biologisch
Sinds het begin van Bijenbrood kweken we onze bloemen schoon, dus zonder gebruik te maken van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Sinds het voorjaar van 2019 zijn wij ook geregistreerd bij Skal, de controlerende instantie voor de biologische landbouw. Zij houden goed in de gaten of biologische boeren in Nederland zich aan de geldende regels houden. Momenteel bevinden wij ons in een 2 jaar durende 'omschakelingsperiode'. Pas hierna mogen wij ons officieel biologisch noemen.
Over Jacolien
Als liefhebber van verhalen studeerde ik literatuurwetenschap, maar al tijdens de studie verlangde ik ernaar mijn dromen achterna te
gaan en met mijn handen te werken. Ik nam de sprong en studeerde aan Warmonderhof, een opleiding
voor biologisch dynamische landbouw. Terwijl ik leerde over de teelt en herkomst van ons eten vroeg ik me af wat het verhaal was van de bos bloemen die ik wekelijks kocht. Ik had geen idee wat
vooraf was gegaan aan het moment dat ik de bloemen op mijn arm mee naar huis nam. Mijn kwartje viel toen ik ontdekte hoe klein het percentage biologische bloemen was (0,07%). Ik stortte me in het
telen van natuurvriendelijke bloemen en lever zo mijn bijdrage aan de groeiende schone bloemen sector.